Sökmotoroptimering & Onlinemarknadsföring

Hos oss på webbyrån 3DG Webbpartner i Umeå hittar ni personer som brinner för allt digitalt och som kan ge ditt företag en tydlig strategi, användarvänlig design och smarta tekniska lösningar. En webbyrå som ger dig allt som behövs för att synas i det digitala bruset. Vi ger er verktygen och möjligheten att enkelt nå just din målgrupp!

Byta server från Norrpost till 3DG

 

I samband med migreringen av er e-post från Norrpost till 3DG måste ni uppdatera inställningar i era e-postklienter (program eller appar som ni använder för e-post).
Denna ändring görs med fördel på morgonen samma dag som bytet sker. Men det kan under den dagen vara viss fördröjning på inkommande e-post till den nya servern. När migreringen är klar kommer du inte längre kunna logga in på ditt konto på Norrpost.


Webmailen för både nya och gamla servern kommer fungera under denna dag så att ni kan logga in på era konton där. Vi rekommenderar främst användning av webmailen på den nya servern https://webmail.3dg.se

 

IMAP eller POP/POP3?


Skillnaden på dessa två är att IMAP har kvar all e-post på servern och läser dem från den medan POP laddar ner all e-post och tar bort dem från servern.
IMAP är i de flesta fall att föredra och fördelen är att om man ska byta dator eller vill använda sin e-post på fler än en enhet så får man in all e-post när man lägger upp kontot i klienten.
Om du använder IMAP kan du i samband med bytet av server ta bort kontot från e-postklienten och lägga upp den på nytt med de nya inställningarna men om du använder POP skulle du förlora all din sparade e-post.
Hur man kontrollerar vilket man använder varierar mellan klienter, men ett ganska lätt sätt är att logga in på webmailen på https://norrpost.se och se om all e-post och mappar etc som man har i sin e-postklient finns där. I så fall använder du med största sannolikhet IMAP och om det inte gör det använder du troligast POP.
Med andra ord är det mer att tänka på i detta fall om du använder POP.

 

Byta serverinställningar i e-postklienten


Vi har här listat några av alla e-postklienter som finns med instruktioner om hur du kan gå till väga för att byta inställningarna till den nya servern. Pga skillnader mellan olika versioner kan det dock vara så att guiden inte stämmer till 100% för alla. Vi ber dig i så fall konsultera hjälpen för din klient.
3DG ansvarar inte för eventuellt lokalt lagrade data som försvinner pga fel som uppkommer i klienten.

 

Outlook, Mozilla Thunderbird, Android, Iphone, Windows e-post

 

Outlook


Att komma åt de inställningar som behöver ändras varierar lite mellan versionerna men vi skriver här med denna guide ska täcka in flera av de senaste versionerna.
Innan du börjar kan det vara lämpligt att ta en backup på din e-post. En guide för detta finns här: https://support.office.com/en-us/article/back-up-your-email-e5845b0b-1aeb-424f-924c-aa1c33b18833
1.    Börja med att trycka på Arkiv. I den vänstra kolumnen ska Info redan vara valt.
2.    På sidan som kommer upp finns det ganska högt upp en knapp som det står kontoinställningar på, klicka på den.
3.    Under knappen dyker det nu upp en lista med lite olika val. Om du längst ner har ett val som heter ”Hantera profiler” klickar du på den, väljer Ja i frågan som kommer upp om du tillåter ändringar och sedan väljer du ”E-postkonton…”. Om du inte har det valet längst ner så väljer du ”Kontoinställningar…” högst upp.
4.    Du ska nu ha en lista med alla dina konton som finns i klienten framför dig. Den vänstra kolumnen anger namn på kontot och den högra anger typ. Där kan du alltså se om du använder IMAP eller POP.
5.    Välj kontot som du ska byta inställningar på och klicka på ”Ändra…” som finns ovanför listan.
6.    Du har nu ett antal val som du kan ändra på och det vi är ute efter är byta servrar.
7.    Ändra först Server för inkommande e-post till epost.3dg.se
8.    Ändra sedan Server för utgående epost (SMTP) till smtp.3dg.se
9.    Klicka sedan på ”Nästa >” och då utför Outlook tester i att ta emot och att skicka. När dessa är OK klickar du på ”Stäng”. Är det inte OK får du gå tillbaka och kontrollera att du angett rätt servrar.
10.    Klicka sedan på Slutför.
11.    Upprepa från punkt 5 ifall du har fler konton som migreras.
12.    När du är klar kan du stänga fönstren och fortsätta använda ditt Outlook.

 

Mozilla Thunderbird


Innan du börjar kan det vara lämpligt att ta en backup på din e-post. Gör detta genom att kopiera din profil enligt informationen på denna sida: https://support.mozilla.org/en-US/kb/profiles-where-thunderbird-stores-user-data
1.    I mapplistan till vänster ska du högerklicka på kontots namn och välja inställningar.
2.    I rutan som kommer upp väljer du ”Serverinställningar” i den vänstra kolumnen. Den ligger direkt under det aktuella kontots namn.
3.    Nästan längst upp i den högra kolumnen ser du nu att du kan ändra servernamn, detta gäller inkommande server. Det ska ändras till epost.3dg.se
4.    I den vänstra kolumnen ska du nu välja ”Server för utgående e-post” som bör vara sista valet i den kolumnen.
5.    I rutan som dyker upp väljer du det kontonamn som ska ändras och tryck sedan på redigera till höger om listan.
6.    I den nya rutan ska du nu ändra server till smtp.3dg.se
7.    Klicka sedan på Ok knapparna för att stänga fönstren.

 

Android


Då det finns många olika appar för att hantera e-post finns det också väldigt många sätt att hantera inställningar. Om inte guiden nedan leder dig till rätt plats för att ändra inkommande och utgående server så bör du söka guider för just din specifika app.
1.    Klicka på inställningar och sedan konton.
2.    Välj det aktuella kontot.
3.    Tryck på kontoinställningar (settings).
4.    Välj aktuellt konto.
5.    Välj inkommande inställningar och ändra server till epost.3dg.se
6.    Tryck ok/klar om inkommande inställningar ligger i ett eget fönster.
7.    Välj utgående inställningar och ändra server till smtp.3dg.se
8.    Tryck ok/klar om utgående inställningar ligger i ett eget fönster.
9.    Klar, du kan nu stänga inställningarna.

 

Iphone


Tyvärr brukar inte IOS fullt ut registrera att man byter dessa inställningar så rådet från Apple är att ta bort kontot och lägga till det på nytt.

 

Windows e-post


Det medföljande programmet för e-post i Windows 10
1.    I den vänstra kolumnen tryck på ”Konton”
2.    I den nya kolumn som dyker upp till höger väljer du det konto som du ska ändra på.
3.    I rutan som öppnas trycker du på ”Ändra synkroniseringsinställningar för postlåda”
4.    Tryck sedan på ”Avancerade inställningar för postlåda”. Detta är längst ner och du måste troligtvis scrolla för att se det.
5.    Ändra server för inkommande e-post till epost.3dg.se
6.    Ändra server för utgående e-post (SMTP) till smtp.3dg.se
7.    Tryck på klart, och sedan på spara.

 

3DG Webbparter

Vi är en webbyrå i Umeå som som med vårt egenutvecklade CMS-system Nova kan erbjuda er en flexibel lösning anpassat efter era behov. Vi brinner för genomtänkt och användarvänlig design, kodar med framtidens tekniker och levererar sökmotorsanpassade hemsidor som genererar märkbar effekt för ditt företag!

Vi jobbar med företag i hela Sverige, stora som små. Hör av dig och berätta om ditt företag och dina idéer så ordnar vi resten.

Kontakta oss

3DG WebbpartnerTelefon: 010-146 75 50 (support)
E-post: support@3dg.se

Sociala Medier